Driving School Killarney Tralee Killorglin Caherciveen in County Kerry, Irish Driving Test Questions & Answers

Q1. Questions: What shape and colour is a warning sign?

Answers: Diamond Shaped – Yellow and Black Trim.

Q2. Questions: What should always be kept clean on your vehicle?

Answers: Lights – Reflectors – Windows – Mirrors – Registration plate.

Q3. Questions: What does a single yellow line mean?

Answers: Parking prohibited during business hours.

Q4. Questions: What is the rule about passing animals on the road?

Answers: Slow down, give plenty of room, do not sound your horn or rev your engine.

Q5. Questions: What are the road markings for a no-entry street?

Answers: Solid white line followed by a broken white line.

Q6. Questions: What vehicles are prohibited from using a motorway?

Answers: Learner drivers, motorbikes under 50cc, invalid carriages or horse drawn vehicles, cyclists and pedestrians. Anything that cannot reach 50kms.

Q7. Questions: What does a broken white line mean?

Answers: A broken white line means overtake when safe to do so.

Q8. Questions: Can your reverse from a minor road on to a major road?

Answers: NO. You can however reverse from a major road to a minor road, being very aware of the possible following traffic.

Q9 Questions: What does a double yellow line mean?

Answers: No parking at any time.

Q10 Questions:What is the sequence of traffic lights?

Answers: Green – Amber – Red in a circular fashion.

Q11 Questions: When should you use your hazard lights?

Answers: When your car is broken down, being towed, or at the scene of an accident.

Q12 Questions: Where is the only place you will see a flashing red light?

Answers: At a level crossing. For Train crossing.

Q13 Questions: What is the rule on entering a roundabout?

Answers: Give way to traffic on your immediate right. Keeping the back wheels of the vehicle in front in view at all times. See where the bottom tyres make contact with the road

Q14 Questions: Name some places where you should not overtake?

Answers: Where you cannot see far enough ahead – too close to junctions – corners- approach to a bend – pedestrian crossings zig-zag lines, hatch markings – over a continuous white line, on approach to hump back bridges when not safe to do so.

Q15 Questions: What is a contraflow bus lane?

Answers: It is a bus lane that flows in the opposite direction to the traffic.

Q16 Questions: What shape and colour is a regulatory sign

Answers: Regular signs are round with red and white background with the exception of three: Stop, Yield and the end of speed limit.

Q17  Questions: What is the hard shoulder used for?

Answers: Emergencies, breakdowns, pedestrians and cyclists.

Q18 Questions: When should you dip your lights?

Answers: When meeting cars, built up areas , continuously lit up roads, following behind a vehicle , when fog or poor visibility persists, generally driving with parks lights all the time is a safe action.

Q19 Questions: What does the rules of the road say about sounding your horn?

Answers: You should not sound your horn between the hours of 11:00pm and 7:00am except in an emergency.

Q20 Questions: What does a clearway sign mean?

Answers: Parking prohibited during the times shown.

Q21 Questions: At a pelican crossing what does a flashing amber light mean?

Answers: Proceed with caution , giving way to pedestrians who may still be crossing.

Q22 Questions: To keep your Vehicle in legal condition, what should you pay attention to?

Answers: Brakes – lights – tyres – steering – indicators – wipers – speedometer – horn – silencer.

Q23 Questions: What are the minimum lighting requirements on your vehicle?

Answers: A motor vehicle (except a motor cycle) must be equipped with two headlights (white or yellow), two white side lights (front), two red rear lights, two red rear stop lights, two red rear reflectors, Number plate lighting to the rear and amber directional indicators front and rear.

Q24 Questions: What does a steady amber traffic light mean?

Answers: Stop if it is safe to do so, or as to not inconvenience other drivers by braking harshly.

Q25 Questions: How should you approach a green light that has been green from the first time you have seen it?

Answers: Approach with caution at a speed which would allow you to stop safely if necessary.

Q26 Questions: What are you legally required to have before you can drive on any public road?

Answers: You must hold a valid license and have your vehicle taxed and insured.

Q27 Questions: What does a green traffic light mean?

Answers: You may continue on if it is safe to do so.

Q28 Questions: What is the safest way to park your car at night (If parked on a road)?

Answers: Passenger side (left) to the kerb with the rear reflectors showing to the following traffic.

Q29 Questions: What do Zig – Zag lines on approach to a pedestrian crossing mean ?

Answers: Overtaking is prohibited, no set down to let out passengers and no overtaking inside the zone.

Q30 Questions: When may you overtake on the left?

Answers: When traffic in front is turning right, when you are turning left, when you are on a two lane road where the traffic is slow and the lane on the right is moving slower than the lane on the left.

Q31 Questions: How would you recognize a pedestrian crossing at nightime?

Answers: Flashing Amber Beacons either side of the Zebra crossing.

Q32 Questions: At a pelican crossing what dose a flashing amber light mean?

Answers: Proceed with caution giving right of way to pedestrians crossing.

Q33 Questions: What is the minimum legal thread depth on a tyre

Answers: 1.6 mili meters, 1mm for vintage cars

Q34 Questions: When should you not drive?

Answers: While under the influence of alcohol, drugs (prescribed or otherwise), or when tired or drowsy.

Q35 Questions: Name places you should not park?

Answers: Close to a junction – corners – double yellow lines – single yellow lines (within times zones) – opposite a continuous white line (causing other motorists to overtake) or anywhere you would obstruct other road users.

Q36 Questions: What should you do if blinded by oncoming lights at night.

Answers: Slow Down and then look to the left, be aware of pedestrians, cyclists and obstructions on the left. If still blinded slow down more then and stop. Do not put on your own head lights in retaliation!!

Q37 Questions: What signs would you expect to see when you are approaching a major road?

Answers: Warning sign – major road ahead, Regulatory sign – Stop or Yield.

Q38 Questions: How would you check your brake lights on your car if you were alone?

Answers: Reverse your car towards a window and look at the reflection.

Q39 Questions: What are the rules regarding the yellow box junction?

Answers: Don’t go near it if you can’t clear it, except when turning right.

Q40 Questions: What is the maximum legal speed limit on Irish Motorways?

Answers: 120kmph or 70 mph

Learning the above will give you a great advantage for your driving test/exam on Driving.